Stiže oprema za novu informatičku učionicu u OŠ Strahoninec

Oprema za OŠ StrahoninecSuradnja Grada Čakovca i Općine Strahoninec izvrsna je u mnogim područjima. Ovih je dana potpisan Sporazum o nabavci računala za informatičku učionicu u OŠ Strahoninec. Naime važećom mrežom škola, djeca iz Savske Vesi polaze školu u Strahonincu. Sporazum su potpisali gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec i v.d. ravnatelja OŠ Strahoninec Josip Šipek.

Potpisivanje ugovora

Ulaganje u mlade nit je vodilja za obje jedinice lokalne samouprave. Prvenstveno se to odnosi na obrazovanje, te se stoga tu i najviše ulaže. Slušamo naše sugrađane po mjesnim odborima i gradskim kotarevima te financiramo projekte i rješavamo probleme koji su njima od najveće važnosti, a sve u cilju kvalitetnijeg života naših građana na svim područjima i svih dobi - poručio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

Konstantno ulaganje u mlade od vrtića do fakulteta osnova je svakog proračuna Općine Strahoninec. Kao što je poznato izgrađena je sportska dvorana, a stigla je i suglasnost od Ministarstva na projekte za dogradnju škole od 10 učionica za potrebe jednosmjenske nastave tako da se sad samo čekaju natječaji da se krene s izgradnjom - istaknuo je načelnik Franjo Lehkec.

Ravnatelj Josip Šipek zahvalio se Gradu Čakovcu i Općini Strahoninec na podršci koju pružaju školi, a i roditeljima kojima financiraju nabavku dodatnih materijala koje bi roditelji sami morali platiti. Ovakve odluke u ovim kriznim vremenima uvelike rasterećuju kućni budžet jer je cijena ovih materijala u prosjeku nekih 400 kuna po učeniku.

Nova informatička učionica razredne nastave napravljena je u prizemlju te će omogućiti svim učenicima polazak izborne nastave informatike uključujući i učenike s posebnim potrebama koji nisu do sad mogli ići jer je postojeća učionica bila na katu, a škola nema dizalo. Vrijednost investicije procijenjena je na 90.000 kuna.

Općina Strahoninec digitalizacijom potpuno transparentna

DigitalizacijaDigitalizacija lokalne uprave omogućava da građani dobiju pravovremenu, razumljivu i točnu informaciju na vrijeme. Također omogućava transparentnost trošenja javnog novca pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Općina Strahoninec kao jedna od prvih općina u Republici Hrvatskoj krenula je u tom smjeru. Zbog složenosti sustava digitalizacija će se odvijati u nekoliko faza i područja. Financijsko poslovanje već je duži niz godina u potpunosti informatizirano, a u tijeku je digitalizacija uredskog poslovanja i digitalne arhive programima UrPos i UrScan. Također tu je i aplikacija za komunalno gospodarenje LoGIS INFRA te program LoGIS OS i LoGIS POLJ za upravljanje poljoprivrednim zemljištem sa evidencijom i grafičkim prikazom ugovora, plana raspolaganja i formiranja proizvodno – tehnoloških cjelina. Svi navedeni programi su od „domaće“ tvrtke MCS iz Strahoninca.

Da bi se cijeli proces objedinio te postao dostupan zainteresiranoj javnosti danas je u prostorijama Općine Strahoninec, poštujući sve epidemiološke mjere, općinski načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec i direktor tvrtke „Fortis Labor“  Lorenzo Gašparić uz prisutnost zamjenika općinskog načelnika Josipa Šipeka potpisan ugovor o nabavci aplikacije „SOM system“. Spomenuta aplikacija omogućiti će potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna općine. Tako će npr. Udruge koje djeluju na području općine Strahoninec na temelju raspisanog Javnog poziva za financijske potpore projektima i programima za udruge moći aplicirati za sredstva bez klasičnog papirnatog zahtjeva. Tom prilikom općinski načelnik istaknuo je kako je ponosan što Općina Strahoninec kreće s projektom koji predstavlja revoluciju u upravljanju kojom će se pojednostaviti i ubrzati procesi u općini. Isto tako je ponosan da će Općina Strahoninec među prvima biti potpuno transparentna što se tiče rada i financija. Svaki mještanin moći će u par klikova mišem dobiti informaciju o prihodima i rashodima Općine. Aplikacija je razvijana u Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru.

 

Josip Šipek

Vrtićarci DV Suncokret Strahoninec učili o sigurnosti u prometu

U srijedu, 19. veljače posjetili smo vrtićarce DV Suncokret koji su u prostorijama Općine Strahoninec uz rekvizite učili o sigurnom načinu ponašanja u prometu. Program uključuje edukaciju o prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste, prolasku raskrižjem,prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera), uspostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač, propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobili, ako i rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

U ime HAK-a, predavanje su održali Zlatko Jelenčić i Mladen Matković iz Odjela za edukaciju i prometnu preventivu, a kampanja je odrađena u suradnji s Auto klubom Čakovec u čije je ime nazočila tajnica Darinka Tompoš. Skupinu Zvjezdice i Loptice vodile su Maja Bacinger, Nives Pintarić, Nikolina Kodba i Senka Fulir, a pridružila im se i ravnateljica DV Suncokret Svjetlana Topolnjak.

Dodajmo i da su HAK-ovci oduševili mališane svom opremom koju su donijeli sa sobom – mali električni automobil, dva modela automobila na napuhavanje, pješački prijelaz te lutka imena ‘Haki’. Djeci su dodijeljeni i edukativno-zabavni materijali kako bi kasnije utvrdili gradivo. Kako je bilo pogledajte u fotogaleriji!

IZVOR: emedjimurje.net.hr

Teo Škvorc i Lucija Lesjak najbolji sportaši Općine Strahoninec u 2019.

Na samom kraju prošle godine u Strahonincu je održan svečani prijam na kojem je načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec uručio nagrade uspješnim studentima i sportašima.

Odlukom načelnika Općine Strahoninec nagrađeni su najbolji sportaši za 2019. godinu. Nagrade su dodijeljene i perspektivnim sportašima, vrhunskim trenerima i sportašima, najboljoj ekipi te najboljim sportašima. Primili su priznanja te novčanu nagrada, a uručili su ih načelnik općine Franjo Lehkec i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Lepen.

Najbolji sportaš Općine Strahoninec za 2019. godinu je Teo Škvorc, član Plivačkog kluba “Vidra” iz Varaždina. Teo je na međunarodnom plivačkom natjecanju za osobe s invaliditetom “Sarajevo Open 2019 – U vodi smo svi jednaki” osvojio tri srebra i jednu broncu. Također sudjeluje na raznim natjecanjima i redoviti dolazi kući s medaljama oko vrata.  Najbolja sportašica Općine Strahoninec je Lucija Lesjak koja je nedavno postala svjetska prvakinja u karateu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu. Osvojila je i prvo mjesto na Europskom sveučilišnom prvenstvu.

Najbolja sportska ekipa Općine Strahoninec je Šahovski klub Strahoninec, klub koji ove godine slavi 35 godina rada, klub kroz koji su prošle generacije mladih igrača koji su postigli značajne europske i međunarodne rezultate i klub koji se natječe u 2. hrvatskoj ligi. Temelje tog kluba postavio je gospodin Zdravko Janči, dobitnik Nagrade za izuzetna ostvarenja u razvoju sporta općine Strahoninec.

Nagradu za perspektivne mlade sportaše općine Strahoninec za 2019. godinu dobili su članovi Muške futsal ekipe (5. i 6. razredi) koji su bili viceprvaci Republike Hrvatske,Lovro Kregar, Niko Štefulj, Nino Blagović, Stjepan Horvat, David Šlezak, Nikola Zgrebec, Ivan Kregar, David Đorđević, Mateo Novak i Noa Kolar. Osim njih ovo priznanje primili su i nogometaši Leon Meglić (NK Međimurje) i Karlo Senčar (NK Osijek). Trener futsal ekipe Siniša Trajbar prepoznat je kao trener koji već dugi niz godina postiže vrlo zapažene rezultate s učenicima Osnovne škole Strahoninec te je proglašen vrhunskim trenerom Općine Strahoninec.

Vrhunski sportaši općine Strahoninec za 2019. godinu su Lovro Hozmec, član Muškog rukometnog kluba “Čakovec” koji igra u 1. HRL, te Mario Vidović, jedan od najboljih šahista Međimurja, član ekipe koja je igrala u 2. hrvatskoj ligi. Vrhunske sportašice općine Strahoninec za 2019. godinu su rukometašice Stela i Paula Posavec (RK “Lokomotiva”) kao i Nikolina Zadravec (“RK Podravka”), koje su ujedno i reprezentativke Hrvatske te Melani Balić i Lana Blagus (ŽRK “Zrinski”). Igračice se natječu u 1. hrvatskoj rukometnoj ligi za žene. Tome veliku zaslugu ima njihova sadašnja i bivša trenerica. Stoga je vrhunskom sportskom trenericom Općine Strahoninec proglašena Darinka Pavleković, trenerica ŽRK “Zrinski”.

 

IZVOR: mnovine.hr

 

Dani kruha i plodova prirode bez glutena

U subotu, 9. studenoga 2019. Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske organizira "Dane kruha i plodova prirode bez glutena 2019" u sklopu projekta "Upoznaj i prepoznaj celijakiju" koji sufinancira Općina Strahoninec, od 10 do 16 sati u Centru za društvene, kulturne i javne potrebe Općine Strahoninec.

Prva misao osobe koja mora provoditi bezglutensku prehranu je, kako ću bez kruha? Posebno kad se kruh i fina peciva spominju na sve strane za vrijeme Dana kruha i zahvalnosti. Da bi bezglutencima olakšali pripremu bezglutenskog kruha, peciva i drugih delicija bez glutena te im prikazali namirnice koje prirodno ne sadrže gluten, Udruga drugu godinu zaredom organizira svoje Dane kruha i plodova prirode bez glutena.

Ove godine pripremili su:

  • predstavljanje Bezglutenske kuharice za početnike
  • radionica, početak u 10 sati, priprema međimurske gibanice
  • predstavljanje novog brašna bez glutena, priprema kruha
  • degustacija Probio kaša
  • degustacija tjestenina s raznim dodacima, salate
  • priprema međimurskog sendviča s mesom iz tiblice
  • domaći proizvodi (džemovi, ajvar, zimnice, ulja..)
  • degustacije bezglutenskih delicija

Lucija Lesjak na svjetskom tronu

Naša Lucija Lesjak, uspješna studentica Medicinskog fakulteta, te karatistica postala je svjetska prvakinja u kategoriji U21 + 68 kg. Svjetsko prvenstvo održalo se u Čileu.

U pet mečeva Lucija je zabilježila svih pet pobjeda.

Iskrene čestitke našoj Luciji!

Humanitarna utakmica za Tea Škvorca

Vječni protivnici, NK Strahoninec i NK Bratstvo zaboravili su na rezultat i odigrali humanitarnu utakmicu za devetogodišnjeg Tea Škvorca koji boluje od rijetke bolesti Osteogenesis Imperfectae, bolest staklenih kostiju.

Teo je borac koji se bavi plivanjem i osvaja zlatne medalje. Krasi ga zarazni osmijeh i vedrina, a sva prikupljena sredstva su donacija njegovim roditeljima, a sve kako bi Teo jednog dana ostvario svoj san i nastupio na Olimpijskim igrama.

Za hrabrog borca igrali su djeca, veterani i seniori NK Strahoninca i NK Bratstva iz Savske Vesi. Okupilo se oko petstotinjak gledatelja koji su podržali akciju i dokazali da ima nešto bitnije od rivalstva i rezultata, a to je Teo. Sretno Teu u svim daljnjim natjecanjima uz puno osvojenih medalja te se veselimo pratiti ga na Olimpijskim igrama.

IZVOR: msmreza.com.hr

Otvoren dograđeni dio dječjeg vrtića Suncokret

U sklopu Svečane sjednice Općinskog vijeća, a povodom obilježavanja Dana Općine Strahoninec u petak, 27. rujna pred mnogobrojnim uzvanicima svečano je otvoren dograđeni dio objekta Dječjeg vrtića Suncokret. O značaju projekta nadogradnje, opremanja i vanjskog uređenja Dječjeg vrtića Suncokret, sufinanciranom sredstvima EU fonda, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te sredstvima iz proračuna govorila je ravnateljica vrtića Svjetlana Topolnjak, te naglasila: "S ponosom i radošću dočekali smo dan kada naš dograđeni vrtić otvara svoja vrata, dan koji predstavlja važan korak ka ostvarivanju kvalitetnijeg predškolskog odgoja i obrazovanja u našoj općini. Novi prostori postati će velik dio njihovog osobnog svijeta i duboko se nadam da će ti prostori zračiti pozitivnom atmosferom koja potiče intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj svakog djeteta". 

Nešto više o samoj investiciji govorio je općinski načelnik Franjo Lehkec koji je naglasio kako se prirodni prirast Općine iz godine u godinu povećava te Strahoninec postaje poželjno za život mladih obitelji, jer sada svojom komunalnom opremljenošću i brigom za djecu zadovoljava i najviše kriterije koje su im potrebne te dodao: "Uvijek sam isticao i isticat ću da su djeca naša budućnost. Najveće kapitalne investicije koje su započete i realizirane u proteklih pet godina upravo su namijenjene njima, našim najmlađim mještanima. Broj djece u vrtićima skoro se udvostručio, stoga je dogradnja dječjeg vrtića samo prirodni smjer razvoja. U ovaj je projekt utrošeno 4.415.000 kuna, a s time ne stajemo već sljedećeg tjedna započinjemo i energetsku obnovu starog dijela vrtića".

Čestitkama povodom realizacije projekta nadogradnje u ime Međimurske županije pridružila se i pročelnica Blaženka Novak: "Vjerujem da smo svi podjednako sretni i zadovoljni u ovom trenutku, jer najljepše što možemo doživjeti su djeca koja napreduju, koja su sretna i koja se vesele. Naša se županije ističe u izdvajanju za obrazovanje, kulturu i sport, upravo zato što nam je to potrebno za naš osobni razvoj i razvoj onih od kojih se očekuje da nose budućnost".

Vrlo bitnom događaju za mještane Strahoninca nazočili su saborska zastupnica Bernarda Topolko, pročelnica UO za obrazovanje, odgoj i sport Blaženka Novak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Lepen, načelnici općine Belica, Sveti Juraj na Bregu, Mala Subotica i Donji Kraljevec, Zvonimir Taradi, Anđelko Nagrajsalović, Valentino Škvorc i Miljenko Horvat, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun te ostali uvaženi gosti.

Objekt je blagoslovio dugogodišnji župnik u Strahonincu vlč. Branko Sajković, a prigodan program otvorenja za posjetitelje su pripremili vrtićarci uz pomoć svojih odgajateljica.