Općina Strahoninec digitalizacijom potpuno transparentna

DigitalizacijaDigitalizacija lokalne uprave omogućava da građani dobiju pravovremenu, razumljivu i točnu informaciju na vrijeme. Također omogućava transparentnost trošenja javnog novca pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Općina Strahoninec kao jedna od prvih općina u Republici Hrvatskoj krenula je u tom smjeru. Zbog složenosti sustava digitalizacija će se odvijati u nekoliko faza i područja. Financijsko poslovanje već je duži niz godina u potpunosti informatizirano, a u tijeku je digitalizacija uredskog poslovanja i digitalne arhive programima UrPos i UrScan. Također tu je i aplikacija za komunalno gospodarenje LoGIS INFRA te program LoGIS OS i LoGIS POLJ za upravljanje poljoprivrednim zemljištem sa evidencijom i grafičkim prikazom ugovora, plana raspolaganja i formiranja proizvodno – tehnoloških cjelina. Svi navedeni programi su od „domaće“ tvrtke MCS iz Strahoninca.

Da bi se cijeli proces objedinio te postao dostupan zainteresiranoj javnosti danas je u prostorijama Općine Strahoninec, poštujući sve epidemiološke mjere, općinski načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec i direktor tvrtke „Fortis Labor“  Lorenzo Gašparić uz prisutnost zamjenika općinskog načelnika Josipa Šipeka potpisan ugovor o nabavci aplikacije „SOM system“. Spomenuta aplikacija omogućiti će potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna općine. Tako će npr. Udruge koje djeluju na području općine Strahoninec na temelju raspisanog Javnog poziva za financijske potpore projektima i programima za udruge moći aplicirati za sredstva bez klasičnog papirnatog zahtjeva. Tom prilikom općinski načelnik istaknuo je kako je ponosan što Općina Strahoninec kreće s projektom koji predstavlja revoluciju u upravljanju kojom će se pojednostaviti i ubrzati procesi u općini. Isto tako je ponosan da će Općina Strahoninec među prvima biti potpuno transparentna što se tiče rada i financija. Svaki mještanin moći će u par klikova mišem dobiti informaciju o prihodima i rashodima Općine. Aplikacija je razvijana u Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru.

 

Josip Šipek