Općina Strahoninec postala Općina prijatelj djece

Prijatelj djeceOvu posebnu i sasvim drugačiju 2020. godinu, novoproglašeni grad Novska i Općine Strahoninec i Bale će pamtiti i po dobivanju statusa Grad/Općina prijatelj djece. Ovo priznanje ukazuje da se radi o mjestima koja sustavno ulažu u odrastanje djece, izgradnju lokalne zajednice i sredine ugodne za život. Kroz međusobno umrežavanje i suradnju sa Savezom DND-a, ovi gradovi i općine utječu na ciljeve Nacionalne strategije za djecu.

Sa novopridruženim dobitnicima brojimo 79 nositelja ove prestižne titule. Ovogodišnje je proglašenje proteklo u virtualnom okruženju sa velikim brojem sudionika iz cijele Hrvatske, dok je dodjelu uživo vodila Ida Prester te se ona održala u hotelu Academia po mjerama stožera sa 25 sudionika.

Kao i svake godine dodijeljene su Povelje i Pohvale za “Naj akcije” kojih je ove godine bilo prijavljenih 57, 30 “Naj akcija” je dobilo Pohvale,  a 27 Povelje.

Pri samom kraju programa su neke od “Naj akcija” predstavljene i uživo.

Organizator i ovogodišnjeg savjetovanja je Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i domaćini iz Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova, Hrvatske zajednice općina i Hrvatske zajednice županija, gradova Velike Gorice i Zagreba. A dobrodošlicu ispred domaćina zaželjela je prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“. Nadalje, obratili su se:  gđa. Marijana Šalinović, iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, ispred Grada Zagreba pozdravila je mr. sc. Katarina Milković, zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, virtualno se obratila gospođa Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu RH, savjetovanju se pridružila i državna tajnica iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gospođa Margareta Mađerić i savjetnica Nada Plavšić Mijatović. Gospođa Mađerić je kratko i pozdravila, za kraj pozdravnih govora ostavljeno je video-obraćanje savjetnice Predsjednika Republike Hrvatske, gospođe Jadranke Žarković.

Zatim su se okupljenima obratili dječji vijećnici iz Opatije (Petra, Jan i Vito) te Antonio iz Velike Gorice. Oni su objavili neke lijepe vijesti; zahvaljujući djeci iz Dječjih vijeća i Dječjih foruma okupljenih u radu mreže NEF Hrvatske, djeca iz Hrvatske imaju prilike sudjelovati u izradi Nove europske strategije za djecu od 2021.-2026.  Agencija Re:Public je predstavila istraživanje pod nazivom „Kako gradovi komuniciraju s djecom“, ispred Agancije obratile su se Alma Čakmazović i Gorana Banda.

Na kraju programa predstavljene su  Naj akcije: ČAKOVEC – MEDENI MJESEC, KOPRIVNICA – MITSKA BIĆA – DIGITALNA I LUTKARSKA PRIČA, RIJEKA – EUGENIJALCI OSTAJU DOMA, ZABOK – ODRŽIVI PLANET KREIRAJ I U NJEMU UŽIVAJ, ZAGREB OŠ PETRA PRERADOVIĆA  – ŠETNJA OKO ZEMLJE, KRIŽEVCI  – ORAŠAR.

Nakon proglašenja novih Gradova i Općina prijatelja djece obratile su se predstavnice Saveza DND, predsjednica Saveza DND prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, dopredsjednice Sonja Borovčak i Sanja Škorić te glavna tajnica Saveza Snježana Krpes.

Predstavnice su još jednom čestitale i zahvalile svima na 70 godina brige za djecu, naglasile su važnost najstarije organizacije za djecu, koja postoji od 1950.  Više od 20 godina provodi Akciju Gradovi i Općine prijatelji djece uz brojne druge programe od nacionalne važnosti.

Akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece“ su pokrenuli Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju 1999. godine, a povodom desete godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta UN-a sa ciljem motiviranja i stimuliranja odraslih da zajednički i usklađeno osiguraju potpunije ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji.

Akciju provodi Središnji Koordinacijski odbor, kojeg čine predstavnici Saveza DND Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz suradnju Ministarstva i pod pokroviteljstvom UNICEF-a za Hrvatsku.

Cilj Akcije je motivirati odrasle u lokalnim zajednicama da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Prijatelj djece Prijatelj djece 2